Jeftnije nego samostalna izrada web stranice

Oni koji prate moderne trendove, koji smatraju da danas ima jednostavnih online website buildera koji omogućuju izradu web stranice bez nekog posebnog znanja o webdizajnu, kad se iz nekog razloga pojavi potreba za web stranicom pomisle kako bi sami mogli, u vlastitom aranžmanu napravit web i tako trošak od nekoliko tisuća kuna svesti na nulu, a možda usput i naučiti nešto korisno. Prije upuštanja u ovu avanturu preporučujemo da pročitate ovu objavu u kojoj će biti objašnjeno kako se sa samostalnom izradom može izgubiti puno vremena bez ikakvog približavanja zadanom cilju – pa čak i ostati bez kompletne web stranice – a sve to da bi na kraju trošak izrade web stranice bio duplo veći nego da se u startu angažirao profesionalac.

Zamislimo situaciju u kojoj osoba ima znanje o izradi web stranica – koja ne treba satima googlati ili gledati Youtube tutorijale već ima sve potrebno znanje za izradu web stranice – ipak će za izradu web stranice bit potrebni sljedeći građevni elementi:

Za početak je potreban CMS. Logičan izbor je WordPress, kao najpopularnija CMS platforma ima vojsku developera koji razvijaju sustav, razvijaju dodatke, ispravljaju bug-ove, usavršuju sigurnost, koji općenito ima veliku bazu znanja i tutorijala i koja je ujedno i najlakša za rad. Uz sve navedeno, WordPress je besplatan.

Tema
60-120$

Ako se ne želi amaterski rezultat, sigurno će se preskočiti besplatne teme koje dolaze sa WordPress-om ili koje se mogu pronaći na raznim repozitorijima na internetu i vjerovatno će se ići na kupovinu neke gotove temu sa templatemonster.com ili themeforest.net. Sa profesionalnom temo web stranica može izgledat odlično ali to nije idealno rješenje jer je tu istu temu kupilo dosta ljudi tako da isti dizajn koristi možda i nekoliko tisuća web stranica u svijetu. Angažiranjem našeg tima se dobiva tema napravljena samo za Vas i Vaše potrebe.

Web stranica će biti na nekoliko jezika i želite ručni unos prijevoda a ne Google Translate? U tom slučaju se mora imati WPML plugin. Iako postoje besplatne alternative one uopće ne rade dobro tako da alternative – praktički nema. Za sam WPML plugin se mora izdvojiti min. 79$, jer se sa verzijom od 29$ uopće ne može prevesti sve na webu, a nakon kupnje je svake godine potrebno obnavljati licencu za dodatnih 15$ zbog toga što web jednostavno nakon nekog vremena može prestati funkcionirati jer je potrebno napraviti update WPML plugina. Na kraju, kad se sve to zbroji, najjeftinije je odmah platit punu cijenu od 195$ – a upravo se ta puna (lifetime) licenca dobiva sa našom web stranicom.

Trebate webshop? Logičan izbor platfome za e-trgovinu spada na WooCommerce jer je prije svega besplatan, a kako je vrlo popularan, vojska developera razvija gotove dodatke za tu platformu. Međutim, dodaci za njega znaju koštati zajedno i preko 100$ a u nekim slučajevima je potrebno više od jednog dodatka. Kad mi radimo webshop, za sve dodatke koji budu potrebni da bi se webshop prilagodio Vašim potrebama se dobiva doživotna licenca.

Bez obzira što hosting provider osigurava redovan backup, sigurno će se u nekom trenutku poželjeti napraviti backup web stranice, koju se možda radilo i godinama, i sačuvati kopiju web stranice na vlastitom računalu. Ili možda za elegantno 3-step prebacivanje stranice na drugog hosting providera bez petljanja po bazi podataka web stranice. U svakom slučaju ćete odabrati BackupBuddy plugin pored drugih besplatnih alternativa, jednostavno zato što on stvarno radi! Ali isto kao i kod WPML i drugih premium plugin-ova, nakon što istekne licenca, ne možete se napraviti update što opet znači dodatne troškove za obnovu licence. Mi, kao i za sve ostale premium dodatke, dajemo doživotnu licencu u cijenu izrade web stranice.

Najvjerovatnije ćete poželjeti imati full width slider na početnoj stranici, koji osim za odličan vizualni dojam može poslužiti i kao atraktivna prezentacija Vaših proizvoda i usluga posjetiteljima. Za jednostavno kreiranje slajdova korištenjem vizualnog user-friendly editora i veliki broj mogućnosti, sigurno ćete odabrati Revolution slider. To su naravno opet dodatni troškovi za kupovinu i obnovu licence. Doživotnu licencu i za taj plugin uključujemo u cijenu izrade web stranice.

Osim ovih nabrojanih elemenata nekad će biti potrebno kupiti i dodatne plugine. Izdvojit ćemo recimo online booking system za jedan turistički objekat koji se sinkronizira sa Airbnb, Booking.com, HomeAway, OwnersDirect, FlipKey, VRBO i mnogim drugim portalima ili interaktivne karte za razne namjene. Sve te dodatke, koje developerski timovi nekad razvijaju godinama, ćete sigurno prije kupiti, nego se sami upuštati u razvijanje istih. Zbog velikog broja napravljenih radova imamo puno premium dodataka koje nije znači potrebno kupovat, sve se dobiva sa web stranicom.

I na kraju je potrebna domena i hosting.
Ako se kupi najjeftiniji hosting, stranice će se otvarati sporo jer su serveri smješteni u SAD-u a osim toga je vjerovatno kupljen i shared hosting što znači da vaš server dijeli resurse sa drugim shared računima na tom serveru i takvo serversko okruženje ne omogućuje visoke performanse vaše stranice. Za chat support se čeka minimalno 45min do 1h, da vas operatori, kad konačno dođete na red, upute na otvaranje ticketa, na čiji odgovor se čeka min 1 dan – a web stranica recimo nije online. To su serverske farme sa ogromnim brojem korisnika, a za razliku od njih, mi držimo naše web stranice na dediciranom serveru gdje se nalaze isključivo naši radovi, što je garancija sigurnosti i visokih performansi. Nadalje, hosting i domena su uključeni u cijenu izrade web stranice za prvu godinu – plus za svaku preporuku dobivate dodatne 2 godine hostinga sa uključenom domenom gratis! Opširnije o serveru može pročitati ovdje.

Znači samo elementi za jedan kvalitetan web koštaju preko 2000 kn!.
I to je samo cijena “sirovog materijala” za izradu web stranice – bez organizacije i ubacivanja sadržaja, prilagođavanje colortheme-a (boja) vašem Brand-u itd.

Možda oni malo vještiji u radu na računalu misle da možda mogu zaobići licence i proći jeftinije ako koristite besplatne teme i dodatke? A tako se dolazi u bezizlaznu “banana” situaciju jer će se dogoditi da web za godinu dana jednostavno prestane raditi – a podrške nema jer se za te besplatne proizvode developerima ne isplati pružati support.
Oni još “mudriji” će možda probati pronaći sve ove premium proizvode na torrentima? Ali se tako pokupi i maliciozni kod koji se nalazi u pluginu, a kojeg je hacker uredno stavio na torrent kao mamac da bi dobio backdoor ulaz u WordPress installaciju i tako cPanel račun, koji će najvjerovatnije iskoristiti za pokretanje skripte za slanje spam mailova – a sve će to na kraju rezultirati za suspenzijom hosting računa! Tek tada se dolazi u nezavidan položaj jer niti jedan hosting provider neće primiti zaraženi web, i tako se jednostavno ostane bez web stranice.

Nadalje, hackeri su danas stvarna prijetnja vlasnicima web stranica koje se baziraju na nekom CMS engine-u, tako da svi elementi od kojih se sastoji web stranica moraju biti up-to-date – a to je jedino moguće uz licencirane, premium proizvode – s kojima nije u potpunosti eliminirana opasnost od provale, ali je zato svedena na minimum.

Na kraju je isplativije angažirati profesionalni tim koji će napraviti kompletan web po principu ključ-u-ruke a, koji sadrži sve ove gore premium dodatke sa doživotnom licencom i tako uštediti Vaše vrijeme i novac.